
En grønn og uforglemmelig tur. Reis med toget, plukk opp leiebilen, fyll på med lokalkunnskap, kultur og lokalmat, og nyt en fjelltur til vakre Rabothytta i Okstindan.
Reisen starter i Trondheim med SJ og tog langs ei historierik og naturskjønn jernbanestrekning til Bjerka i Hemnes. Du ender opp på Rabothytta, ei turisthytte ulik alle andre, eid av Hemnes Turistforening. Den spektakulære hytta ligger 1200 m.o.h. ved foten av Okstindbreen, og ble i 2020 kåret til Norges fineste ubetjente hytte. Å bo på en DNT hytte er sosialt og bærekraftig! Her kan du lese mer om hytta og hvordan dugnad bidrar til store naturopplevelser for flere: Les mer her!

Nord-Norge er kjent for sin storslagne natur og denne vandreturen er intet unntak. Lokal matkultur, prisvinnende arkitektur og spektakulær natur – gir et kinderegg av en opplevelse!
Du kan glede deg til:
· Aktive dager i vakker nordnorsk natur
· Overnatting på en av Norges mest spektakulære DNT-hytter
· Kulturelt påfyll
· Vakker togreise i premium vogn
· Minnerike opplevelser
Pris for 3 dagers pakke kr 4.960,- pr person
Inkludert er togreise i premium vogn Trondheim/Værnes – Bjerka t/r, leiebil, 2 overnattinger på Norges råeste turisthytte, Rabothytta, samt 2 middager, 3 lunsjer og 2 frokoster. Minimum 2 personer.
Rabatt: kr 500 pr person hvis 3-4 personer deler bil/reiser sammen
-
Dag 1 Se hele programmet her!
Reisen starter med togturen fra Trondheim eller Værnes. Med komfortvogn ombord på SJ sitt tog langs Nordlandsbanen går togreisen gjennom et historierikt og naturvakkert landskap til Bjerka. I området du nå skal inn i står den lokale kulturen står sterkt. Etter at du har hentet bilen hos Nordvik bil, ca. 150 meter fra jernbanestasjonen, er første stopp Bjerka bygdetun. Her inviteres du til å oppleve tradisjonell baking av den lokale spesialiteten, kamkake. Du får en lunsjtallerken og proviant til turen videre. Maten er basert på lokalproduserte varer fra Hemnes og Helgeland. Middagen tilbereder du selv på Rabothytta.Ute på bygdetunet vil du finne en egen utstilling. Rabothytta har fått sitt navn fra Fridtjof Nansens gode venn, franskmannen Charles Rabot, som i 1883 var en av førstebestigerne på Oksskolten sammen med samen Klemet. Du kan på utstillingen lære mer om Rabot, Nansen og Klemet, noe som vil gi verdifull innsikt og større forståelse for området du skal vandre i og overnatte i.
Når du har fått kulturelt påfyll og er klar til å ta bena fatt, kjører du gjennom tettstedet Korgen, opp Leirskardalen til endeparkering Tippen i Leirbotn, 650 m.o.h. Det er 27 km fra Bjerka bygdetun og opp til parkeringen og du bør beregne ca. 45 min. De siste 4,5 km er det grusvei.
Fra parkeringen går du noen hundre meter etter en grusvei til du kommer til en merket sti opp til Rabothytta. Når du ankommer hytta, vil du bli godt tatt imot av det frivillige vertskapet. Du skriver deg inn i en egen protokoll ved ankomst og får anvist seng/rom som er bestilt
På Rabothytta er alt dugnadsbasert der en rekke frivillige holder hytta i god stand. Som gjest forventes det også at du tar et tak for fellesskapet. Dette innebærer bl.a. at soverom og fellesarealer skal forlates og være rengjort og klar for neste gjest når du drar. Vann og ved bæres inn når det er behov for det
Sett deg inn i hyttereglene som gjelder alle DNT-hytter. Reglene finner du her.
Velkommen skal du være! Les mer om Rabothytta her.
Dag 2
Etter frokost har du god tid til å utforske området rundt Rabothytta og Okstindan. Like utenfor hytta kan du velge flere ulike GPS-merkede stier.Du kan ta turen til Okstindtjønna, 1020 m.o.h., ca. 2 km fra Rabothytta. Herfra kan du gå videre etter stien til Lønna, til et lite vann som ligger 753 m.o.h – 4 km fra Rabothytta. Om du fortsetter herfra kommer du til den vakre og grønne dalen i Leirbotn.
Du kan også ta en tur til brekanten der du kan kjenne, ta og føle på blåisen. Kanskje kakke et stykke av isen til en drink om kvelden?
På forespørsel kan det være mulig å bestille en guidet tur på selve Okstindbreen. Du går da sammen med en sertifisert guide og får utlevert nødvendig sikkerhetsutstyr.
DAG 3
Frokosten nytes med samme vakre utsikt. Etterpå må det pakkes og ryddes ut av rommet. Rommet må rengjøres og du tar med eget avfall i retur. Forlat hytta slik du selv ønsker å finne den, rent og pent til neste gjest.Det går en del raskere nedover bakkene fra Rabotyhytta og tilbake til bilen, men vi anbefaler å beregne god tid til å nyte turen. Kanskje vil du ta deg et bad i Mørkbekktjønna nedenfor Steinbua eller ved Melkarhella øverst i den vakre Leirskardalen.
Hvis du har mer tid før toget går, kan du også utforske litt av Korgen sentrum, eller kanskje ta en tur opp til toppen av Korgfjellet, 9 km fra Korgen. Her kan du nyte en panoramautsikt mot Okstindan og ta turen innom Korgfjellet fjellstue.
Bilen leveres på Nordvik bil seinest kl. 15.30, og sørgående tog har avgang kl 16.04 fra Bjerka Stasjon. På heimturen kan du fremdeles nyte vakker natur med utsikt til fjorder og fjell, men nå fra togvinduet.
Se hele programmet her!
-
Vær og værforbehold:
Vær oppmerksom på at været i fjellet kan være lunefullt også om sommeren. Husk derfor å være oppdatert på værmeldingen for området.Turens varighet: 3 døgn
Telefon: Store deler av fotturen til Rabothytta har ikke mobildekning, men det er dekning ved hytta.
Vanskegrad: Middels
Stien er for det meste enkel å gå og godt markert. I et parti på 400-500 m langs Mørkbekken går stien over en noe krevende steinur.Vandringen:
Stien er 5 km lang og har en stigning på 500 høydemeter. Du bør beregne mellom 2-3 timer opp til Rabothytta som ligger 1200 meter over havet. Enkelte steder må man passerer en noe krevende steinur så godt fottøy er viktig.Leiebil:
Bilen hentes på Nordvik Bil, 150 meter fra Bjerka jernbanestasjon og inkluderer en kjørelengde på 15 mil. På dag tre, må bilen leveres på Nordvik Bil innen kl. 15.30 for å ha tid til toget som går kl. 16.04. Parkering på Tippen øverst i Leirskardalen er gratis og merket med skilt.Matservering:
Maten du får med deg er laget av HUSET café og motell. Den pakkes spesielt hensiktsmessig for denne turen og på en slik måte at du enkelt kan tilberede den. Du får med deg middag, lunsj og frokost til to dager. Råvarene er i hovedsak lokalprodusert.Okstindbreen
Den er Norges åttende største isbre, men østbreen, Austre Okstindbre, er antakeligvis vår eldste isbre. Den sporer sine røtter tilbake til vår siste istid, og er rundt 9000 år gammel. Det er ikke anbefalt å gå på breen på egen hånd uten breerfaring eller nødvendig utstyr.Rabothytta:
Hytta har plass til 30 overnattingsgjester, er selvbetjent og eies av Hemnes Turistforening. I 2020 ble den kåret til Norges fineste ubetjente DNT-hytte. Den ligger på 1200 moh i dramatiske omgivelser. Rabothytta er en ikke-betjent DNT hytte som baserer seg på dugnadsinnsats fra frivillige og medlemmer. Les mer om DNT konseptet her. -
Klær:
Vindtett og vanntett bukse/jakke
Ulltrøye
Ullstillongs
Undertøy
Tykk ullgenser/tynn dunjakke
Fleecegenser
Ullsokker
Buff/hals
Lue
Votter/hanskerUtstyr:
Ryggsekk
Lakenpose (kan bestilles sammen med pakken)
Solbriller
BatteriladerFottøy:
Tursko, gjerne goretex/vanntett og med god ankelstøtteToalettsaker:
Tannbørste, tannkrem, solkrem, lebepomade, medisiner, gnagsårplaster. osv. -
PRISER
Pris for 3 dagers pakke kr 4.960,- pr person ved min 2 personer
Inkludert er togreise i premium vogn Trondheim/Værnes – Bjerka t/r, leiebil, 2 overnattinger på Norges råeste turisthytte, Rabothytta, samt 2 middager, 3 lunsjer og 2 frokoster.Rabatt: kr 500 pr person hvis 3-4 personer deler bil/reiser sammen
Valgfritt tillegg:
Leie av lakenpose kr 400 per person
Eget rom kr 1.200 per person ved min 2 personer/kr 600 ved min 4 personerInkludert i pakken:
Togreise Trondheim/Værnes – Bjerka t/r, Leiebil, besøk Bjerka bygdetun med servering lunsj og smak av lokal kamkake og kaffe. Matleveranse for turen videre (se nærmere beskrivelse – med valg noen retter), overnatting Rabothytta i rom delt med andre. Ved henting av bilen følger det også med kart, brosjyre samt infoskriv. Digitalt program som kan lastes ned på mobiltelefon.Andre tillegg:
Guidet tur på Okstindbreen på forespørsel. Drikke for å ha med på turen. Lakenpose for bruk på Rabothytta om du ikke har med din egen. Denne fås på Bjerka bygdetun om du har bestilt på forhånd. Kart over Okstindan.Måltider som beskrevet nedenfor:
Lunsj på Bjerka bygdetun: Lunsjtallerken.
Denne består av lokale fisk- og kjøttprodukter fra Fjellrøyk og Brygfjeld Gård, ost fra Sæterstad gård, eggerøre, tomat og hjemmebakt brød.Nystekt kamkake med godt smør og ost. samt kaffe/te
Middag på Rabothytta (2 middager – valgfritt)
1. Reinskav med kjøtt fra Arctic Rein og Vilt, potetmos med lokale grønnsaker og tyttebær plukket i Hemnes. Lokalbakt flatbrød.
2. Korgensodd (lettsaltet storfekjøtt, rotgrønnsaker, løksaus, poteter) med lokalbakt flatbrød
3. Fyldig pastasalat med mais, soltørkede tomater, agurk, paprika, lokal fetaost, rødløk og kylling. Dressing, godt smør og brød ved siden av. Leveres også som vegetarFrokost på Rabothytta (2 frokoster)
Godt hjemmebakt brød, kjøtt og laks fra Helgeland Fjellrøyk, spekekjøtt fra Brygfjell Gård, ost fra Strandli Gård, egg fra Midtstraum Gård, rørt tyttebærsyltetøy plukket i HemnesDag 2 Lunsj (2 lunsjer – valgfritt)
1. Den samiske retten «Souvas» med lokalt reinkjøtt fra Arctic Rein og Vilt, potetmos, løk, sopp, rømme, fløte, lokalt tyttebærsyltetøy og hjemmebakt brød
2. En stor steinovnsbakt baguett med godt påleg.
3. Pastasalat med mais, soltørkede tomater, agurk, paprika, lokal fetaost, rødløk og kylling. Dressing, godt smør og brød ved siden av. Leveres også som vegetarNB! husk å oppgi allergier/matintoleranser ved bestilling.
















Vil du oppleve vinteren på Helgeland?
Ønsker dere en utflukt sammen i vinterlandet så kan dere velge mellom snøscooter, hundeslede, truger, eller ski. Uansett hvilket vintereventyr dere velger er det godt å avslutte dagen sammen på bålkos i villmarks lavvoen, hvor gode historier krydrer dagens opplevelser.