Skip to content Go to search

Børgefjell/Byrkije nasjonalpark på tvers – vinter

Hi respect!

This activity/package is marked with our sustainability symbol as we make conscious choices to reduce emissions and minimise impact on the environment and nature. We are actively working on all the dimensions of sustainability, read more about this here.

Hi North Børgefjell
Hi North Børgefjell

Børgefjell/Byrkije nasjonalpark på tvers – 6 dager

Eksklusivt!  Skiekspedisjon er et ekte villmarks eventyr! En unik mulighet for deg som ønsker å bli med på ekspedisjon i vinterfjellet med ski, pulk og telt! Børgefjell er ikke for alle, og skal ikke være det. Vi har fått en unik mulighet til å ta dere med på en guidet tur i den storslagne naturen. Den kommer garantert til å sette spor i deg.

Børgefjell er vår nest eldste og en av våre mest kjente nasjonalparker. Her er det fortsatt uberørt villmark, stillhet og man kan ferdes alene med naturen og opplevelsene i dagevis. Parken ligger på grensen til Arktis og byr dermed på et barskt klima og landskap. Det finnes få installasjoner i parken, og vi benytter telt som overnatting på våre turer. Naturen er enestående vakker og fiskevannene som er kjent for sin gode ørretbestand, ligger på rekke og rad. Vi utløser fiskekort før vi drar og telter hver natt ved et fiskevann. Vi har fisketaumer stående ute om natta og det er med spenning man står tidlig opp for å sjekke fangsten før frokost. Ingenting er bedre enn fersk fjellørret rett i panna!

På denne turen går vi dagsetapper på ca 12- 15 kilometer. Turen er et samarbeide mellom Hi North og Lengetur, Barents Outdoor og Fjellpulken

Dagsprogram

FORBEREDELSESDAG: TUR 1: 26/3

OPPMØTE PÅ TROFORS

Vi møtes på UTPÅ NESET kl 18.00 for informasjon, gjennomgang av utstyr og bekledning. Vi pakker pulker og fordeler fellesutstyr slik at de er klare til neste dag. NB! Her er sengeplasser til inntil 10 personer med en fordeling av doble (120cm) og enkle senger. Første mann til mølla, blir vi for mange tar vi madrassen i bruk. Vi tar tidlig kveld for en god natts søvn.

 

DAG 1: TUR 1: 27/3

TUREN BEGYNNER: Tomasvatn – Orrekvatnet.

Første etappen går med buss fra Trofors til Tomasvatn. Her starter skituren med feller på skiene og en noe bratt oppstigning til Storelvhøgda som ligger på grensen til nasjonalparken. Herfra er det flott utsikt inn til fjellene og det mer åpne og slakere terrenget. Vi kjører ned fra høgda, over Storelva og mot Orrekvatnet. Her finner vi oss et egnet leirområde i østenden av vatnet.

DAG 2: TUR 1: 28/3 Orrekvatnet – Jengelen – Lille Kjukkelvann

Fra Orrekvatnet får vi litt stigning de første kilometerne før vi glir ned til Jengelen.  Herfra kan vi se langt innover Børgefjellet i alle retninger. Vi nærmer oss nå hjertet av Børgefjell. Etter lunsj går vi videre mot Lille Kjukkelen og nattens leirplass. Her kan vi også sette opp fisketaumer, og kanskje får vi den blanke Børgefjellørreten på kroken.

Dag 3: TUR 1: 29/3 Lille Kjukkelvann – Store Kjukkelvann

Etter frokost tar vi opp taumene som vi har hatt ute om natten, og selv om du ikke er en ivrig fisker vil du bli bitt av spenningen når fisken dras opp av det bittelille fiskehullet. Vi pakker leieren og starter dagens etappe til Store Kjukkelvann. Har du flere typer feller til skiene, kan det være bedre å sette på noen som glir bedre. Når vi først er kommet inn i parken er terrenget snilt, det går i slake stigninger opp til Store Kjukkelvann. Landskapet er åpent og er været riktig vil vi i dag ha en fantastisk utsikt mot Børgefjellets dronning – Kvigtinden ca 1699 moh. Her inne i parken er det sjelden å se spor, og enda sjeldnere møter man folk. Det er kun oss og vi må sette våre egne spor. Det bør nytes med gode pauser underveis før vi på ettermiddag campen ved foten av Kjukkelen som er et flott fjell på 1101 moh. Vi borrer også her noen hull for fisking mens vi lager oss middag.

Hi North Børgefjell

Dag 4: TUR 1: 30/3 – Store Kjukkelvann – Vestre Tiplingen

Vi er på turens høyeste punkt rundt 850 moh, og forlater den åpne naturen for å gå slakt nedover til Vestre Tiplingen som også er et godt fiskevann. Landskapet blir trangere med Gapsfjellet på 1165 moh på den ene siden og mot nord ligger både Måskarfjellet og Simskarfjellet som troner vel 1300 moh. Vi spiser lunsj underveis og bruker dagen godt. I dette området kan vi også få se rein, polarrev og mer fugl ettersom vi kommer lenger ned i fjellet. Dagene er lange og lyse så vi har godt tid. Vi setter leir i nærheten av Tiplingen Skogstue øst i vannet og nyter turens siste middag i camp, forhåpentligvis i en flott solnedgang.

Dag 5: TUR 1: 31/3 – Vestre Tiplingen – Sjånes

Vestre Tiplingen avløses av Østre Tiplingen og når vi nærmer oss sivilisasjon passerer vi flere hytter som ble satt opp før området ble nasjonalpark. Vi tar oss nedover dalen og møtet med skogen gjør det enklere å gå på selve Tiplingelva så mye som mulig. Ved Sjånes venter skyssen som skal ta oss tilbake etter 5 dager i villmarka. Vi får en flott kjøretur gjennom Susendal og Hattfjelldal videre til Trofors. Vi setter leir i nærheten av Tiplingen Skogstue øst i vannet og nyter turens siste middag i camp, forhåpentligvis i en flott solnedgang.

Hvis noen ønsker kan vi legge til rette for et lengre opphold hvor andre aktiviteter eller deler av Helgeland kan oppleves.

Turene egner seg for fjellvante folk som har skierfaring med å være i fjellet over flere dager. Det finnes veldig lite mobildekning, men vi har med satellittsystem til nødbruk. I Børgefjell nasjonalpark utøves det fortsatt reindrift og vi må derfor være åpen for at hensyn til  reindrift, men også vær og vind kan føre til endringer i oppsatt program. Uansett hvilket rutevalg vi ender opp med, er det å krysse Børgefjell en opplevelse som byr på vakker og storslått natur.

Hi North har fått dispensasjon til å gjennomføre guidede turer i nasjonalparken. Vi har erfarne og lokalkjente turledere som vil tilrettelegge for en unik opplevelse og hensyntar natur og sporløs ferdsel. På denne turen er det 2 guider og maks 12 deltagere.

 • Trofors ligger ved E6 ca seks mil sør for Mosjøen hvor nærmeste flyplass ligger. Til Trofors kommer man enklest med bil eller med tog (sj.no). For de som ønsker å ankomme med fly er det Widerøe som opererer flyplassen i Mosjøen (wideroe. no). Bussforbindelse derfra til Trofors.

  Vi kjører felles transport fra Trofors til Tomasvatn, og returnerer fra Harvassdalen til Trofors. Det er god plass å parkere på Trofors stasjon.

  Det er kort vei fra Trofors togstasjon til Ut på Neset hvor vi bor natta før turen, gi oss beskjed om du trenger skyss herfra, så kan vi være behjelpelig.

 • Fullstendig liste for utskrift sendes til hver deltager etter påmelding.

  Klær på kroppen

  1 x ullskjorte
  1 x ullstillongs
  1 x ullbokser/ulltruse/ull Bh
  1 par tynne ullsokker/linersokker
  1 par tykke ullsokker
  1 x hals/buff
  1 x vind/vanntett jakke med hette (gore-tex el.l)
  1 x vind/vanntett bukse (gore-tex el.l)
  1 x vindtett lue
  1 par vindvotter
  1 par ull-/innervotter
  1 par tynne ullhansker
  Gamasjer
  Fuktsperre til skoene (gjerne plastposer fra Vinmonopolet)

  Klær i pulken

  1 stor eller 2 mindre bagger til pulken (Gjerne vann- og vindtett)
  1 x liggeunderlag til vinterbruk (gjerne dun)
  1 x stoltrekk til underlaget («kjekt å ha», men ikke nødvendig)
  1 x vintersovepose minimum -20 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
  1 x ullundertøy, overdel
  1 x ullundertøy, underdel
  1 stk mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende)
  1 x stor og varm dunjakke
  1 x dunskjørt/dunbukse (valgfritt)
  1 par varme ullsokker
  1 par tynne ullsokker
  1 par mellomtykke hansker
  1 x fotposer/overtrekk
  1 x balaklava (hals/buff kan benyttes)

  Privat utstyr

  Kartmappe, kart og kompass
  1 par fjellskisko
  Dampsperre (Plastposer kan benyttes for å unngå at skoene blir våte av fotsvette)
  1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
  1 par kortfeller og evt 1 par langfeller (må være nye)
  1 par fjellskistaver med stor trinse
  1 pulk med sele, drag eller tau (kan leies hos oss)
  1 x vintertelt + snøplugger (hvis du har, evt låne hos oss)
  1 x vindsekk/fjellduk
  1 x sovepose (gjerne min -20)
  1 x liggeunderlag (gjerne dun)
  1 x sitteunderlag
  1 x snøspade
  1 x snøkost til teltet
  1 par alpinbriller
  1 par solbriller med god skjerming fra siden
  1 x hodelykt (batterier!)
  Toalettsaker (tannbørste, tannkrem, osv)
  Personlige medisiner
  Antibac, våtservietter
  Solkrem for ansikt og lepper
  Dorull i vanntett pose
  1 fyrstikkeske i vanntett pose
  Førstehjelpsskrin (min compeed, sportstape, ibux/paracet, branngele)
  1 x primus + nok bensin eller gass + rep sett
  1 x vindskjerm til brenner
  1 x turbestikk
  1 x matboks eller plasttallerken (med høye kanter og gjerne lokk)
  1 x Termos. Gjerne 1 liter
  1 x Termo drikkekopp m/skrulokk
  2 x vannflasker 1 L m/stor åpning + isolasjon til flaskene
  Powerbanks
  Ekstra batterier og ladekabler til mobil, kamera, gps osv)
  Bok, kortstokk eller yatzy (podcast?)
  Liten notisbok + penn (dagbok)
  1 par teltsko (Fotposer til å bruke i camp)
  X antall hånd- og fotvarmere
  1 x Arctic bedding (Ikke obligatorisk, men kjekt å ha)
  Vanntette pakkposer i div. størrelser for klær, utstyr osv.
  Frokost og litt nøtter, snacks, sjokolade til personlig bruk underveis

 • Vær og andre forbehold

  Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet og rute grunnet vær og vind som vi ikke rår over. Det finnes tilnærmet ingen mobildekning, men vi har med satellittsystem til nødbruk. Det utøves reindrift i området og vi kan måtte endre rute underveis for å hensynta dyrene. Det gjør ingenting – det er like vakkert uansett hvilken vei man tar.

  Lengde på tur

  Skituren er på ca 60 km og vi skal gå 10-18 km pr dag. Vi benytter telt til overnatting og har utstyret med oss i pulk. Alle må dra eget utstyr samt deler av felles utstyr og proviant.

  Pakking

  Det anbefales at man pakker i vanntette poser i bag oppi pulken. Ha gjerne en bag med det som du tenker du skal ha med deg inn i teltet hver dag, og en bag med det som du tenker at du trenger innimellom. Bensin pakkes atskilt fra mat.

  Forberedelser

  Deltagerne får tilsendt informasjon om forberedelser til turen ved påmelding. Vi møtes på Teams en uke før turen og går gjennom utstyr, program og diverse før avreise. Send gjerne en epost til post@hinorth.no om du lurer på noe.

  Forsikring

  Vi anbefaler at du tegner vanlig ulykkes-, avbestillings- og reiseforsikring som dekker denne type tur i tilfelle uhellet er ute. Dette er som regel noe de aller fleste bør ha, og en årlig forsikring er ofte mye rimeligere enn å kjøpe for hver enkelt tur.

  Hund

  Det er lov å ha med hund under gitte forutsetninger:

  • hundens ve og vel er ene og alene hundeeiers ansvar
  • hunden må gå godt sammen med både mennesker og andre hunder
  • hundeeier må ha god kontroll på hunden i situasjoner i punktet over og i møte med vilt eller beitedyr
  • hunden må tåle belastningen ift lengde på tur-kurs (dager/km) og «verste tenkelig vær» ut fra område og tid på året
  • på turer med fellestransport vil deltakere som er allergiske mot hunder måtte tas hensyn til
 • Inkludert i prisen

  Skitur 5 dager i Børgefjell nasjonalpark med alle tillatelser og ansvarsforsikring
  Overnatting en natt hos UTPÅ NESET (første mann til mølla får seng, ellers soveplass på gulv)
  Lånetelt fra BARENTS OUTDOOR for de som ikke har/ønsker å bruke eget telt
  Transport fra Trofors til start på Tomasvatn
  Transport tilbake fra Sjånes til Trofors
  Lunsj og middager på skituren, 11 måltider (REAL turmat)
  Fellesutstyr (sikkerhetsutstyr, kokeutstyr og øvrig utstyr iht. liste).
  Lokalkjente og trivelige guider med lang erfaring og fokus på godt vertskap
  Utfyllende utstyrsliste
  Oppfølging av turleder fram mot turen
  Teamsmøte med turleder og de andre deltakerne ca to uker før turstart

  Ikke inkludert i prisen

  Reisen til og fra Trofors
  Overnatting i Mosjøen/Trofors etter turen dersom man ønsker det
  Personlig utstyr til å gjennomføre skituren (se utstyrsliste)
  Leiepulk fra FJELLPULKEN for de som ikke har egen pulk. Tillegg kr 500
  Personlig snack, sjokolade, nøtter osv til turen
  Frokost på turen samt måltider før og etter turen utenom program
  Drikke til måltidene
  Eventuell fellesmiddag på Trixie etter turen
  Personlig reise-/ulykke-/avbestillingsforsikring

Lyst å oppleve mer?

Tilbakestill filter

Hi respect!

This activity/package is marked with our sustainability symbol as we make conscious choices to reduce emissions and minimise impact on the environment and nature. We are actively working on all the dimensions of sustainability, read more about this here.

Hi North Nordlys

Northern lights hunting

Hi respect!

This activity/package is marked with our sustainability symbol as we make conscious choices to reduce emissions and minimise impact on the environment and nature. We are actively working on all the dimensions of sustainability, read more about this here.

Hi North Crossing the arctic circle

Crossing the arctic circle