Gå til hovedinnhold Gå til søk

6 dagers fottur i Børgefjell/Byrkije Nasjonalpark

Hi respect!

Denne aktiviteten/pakken er markert med vårt bærekraftssymbol da vi tar bevisste valg for å redusere utslipp og minimere påvirkning på miljø og natur. Vi jobber aktivt med alle dimensjonene av bærekraft, les mer om dette her.

I samarbeide med Lengetur gjennomfører vi drømmeturen i Børgefjell/Byrkije  nasjonalpark. Et av de mest fantastiske områdene i landet, og en tur hit vil enten du vil eller ei sette varige spor i deg. Nasjonalparken har få installasjoner eller stier, det er også befriende lite mobildekning og folk som vandrer. Det er naturen, dyrelivet, fisken, været og det urørte som gjelder. Området er fortsatt viktig for den sørsamiske reindriften og kulturen, og vi skal vandre gjennom et gammelt kulturlandskap hvor folk fortsatt har sin arbeidsplass. Naturen og dyrelivet er sårbart, og vi gjør vårt  ytterste for å trå varsomt og sette minst mulig spor.

På seks dager går vi en innholdsrik fottur fra Tomasvatnet til Simskardet. Turen går om Jengelen, Gaukarvatnet, Store Kjukkelen, Måsskardvatnet og Simskardvatnet. Kanskje blir det topptur til Kvigtinden, selveste dronninga av Børgefjell, for de som har lyst til det. Underlaget og terrenget i Børgefjell er lettgått og vi overnatter underveis i telt.

I Børgefjell er det godt fiske, og fisken har en særdeles høy kvalitet. Her får man flott ørret så rød som man knapt har sett før, og ingenting er vel bedre enn nystekt fisk som krøller seg i panna. Vi har alltid god tid på tur, og nyter det vakre landskapet og dyrelivet rundt oss underveis.
Med unntak av de aller første og de aller siste kilometerne går vi i åpent landskap over tregrensa. Terrenget er i all hovedsak veldig lettgått langs planlagt rute. Vi tenker dagsetapper på 10-13 km, og vi har muligheten til å ta to netter i en av leirene underveis. Totalt blir turen på vel 60 km så det kreves at man er turvant og i god form.

Våre erfarne turledere vil bistå deg både i forkant og under turen, og selvfølgelig lære bort et triks eller to underveis også. Du skal alltid ha lært noe nytt etter å ha vært med oss på tur.

Les mer om vakre Børgefjell/Byrkije nasjonalpark her.

Varighet: 6 dager

Pris: 7 900,-

Avgang: 31.juli – 5. august 2023

Vi setter også gjerne opp egne gruppeturer på forespørsel.

 • Børgefjell er vår nest eldste og en av våre mest kjente nasjonalparker. Her er det fortsatt uberørt villmark, stillhet og man kan ferdes alene med naturen og opplevelsene i dagevis. Parken ligger på grensen til Arktis og byr dermed på et barskt klima og landskap. Naturen er enestående vakker og fiskevannene som er kjent for sin gode ørretbestand, ligger på rekke og rad. Vi utløser fiskekort før vi drar og planlegger å telte hver natt ved et fiskevann.

  At vi beveger oss i åpent fjellandskap betyr at vi blir veldig værutsatte. Det er derfor viktig at du som deltaker er forberedt på at vi kan få alle typer vær. Våre erfarne turledere vil bistå deg både i forkant og under turen og selvfølgelig lære bort et triks eller to underveis også. Du skal alltid ha lært noe nytt etter å ha vært med oss på tur.

  Det forutsettes god fysikk: Deltagerne bør ved turstart er i stand til å bære sekk på 20-25 kg i inntil seks timer hver dag. Gangfart ca tre km/t. Vi tar korte pauser med påfyll av vått og tørt hver halvtime.

  LENGETUR kan bidra med tips og oppfølging i forhold til enkel trening for å komme i fin form til turen. To-tre økter i uka med tung sekk fram til turstart gjør susen!

  Turleder har anledning til å nekte deltaker å delta på turen dersom vedkommende har med mangelfullt utstyr eller hvis den fysiske tilstanden ikke er på det nivået turen krever. Deltaker kan av samme grunn bli bedt om å avbryte turen underveis. Dersom turleder må ta denne avgjørelsen, må deltaker dekke de utgiftene som måtte komme til for arrangøren og deltakeren selv som følge av dette.

  Det forutsettes at deltakerne har utstyr som er tilpasset og egnet for denne type tur. Dersom man ikke har eget eller ikke ønsker å benytte eget telt, stiller Barents Outdoor med et antall lettvekts lånetelt. Det er også mulig å låne noe annet utstyr dersom man mangler noe på utstyrslista.

  Vi følger opp på e-post alle spørsmål du måtte ha helt fram til turstart. Ca to uker før turen vil vi holde et Teamsmøte for deltakerne. Det er frivillig å være med på dette møtet da det kanskje ikke passer for alle i ferien.

  Det er lov å ha med hund på våre turer så lenge man følger våre retningslinjer for dette. I Børgefjell er det særdeles viktig med båndtvang og god kontroll på hunden pga reindrift. Les mer om hund på våre tur her.

 • Vi har lagt en dagsplan, men samtidig vil denne turen også bli litt til mens vi går. Godt fiske, interessante avstikkere og en topptur er elementer som vil kunne påvirke rutevalg og etapper. I tillegg må vi ta hensyn til været og vannføring i elver vi må krysse på planlagt rute. Alt som gjør en tur i Børgefjell ekstra spesiell.

  DAG 1 – 31. juli
  Oppmøte kl 1200 på parkeringa ved Tomasvatnet. Dersom du kommer med tog skal du gå av på Majavatn. Nordgående tog fra Trondheim stopper her kl 12.14, og vi sørger for skyss fra stasjonen. Aktuelt tog fra Bodø er på Majavatn på ettermiddagen 30. juli.

  Etter utdeling av mat og fordeling av fellesutstyr skal vi 300 høydemeter opp på de første kilometerne, så vi går rolig avgårde. Første leir blir ved Storelvhøgda.

  DAG 2-4 – 1. – 3. august
  I dag går vi etter kort tid inn i nasjonalparken med retning Jengelvatnet. Videre er ruta de neste dagene tenkt om Gaukarvatnet, opp til Store Kjukkelen og til sist til Måsskardvatnet. Eksakt rute og lengde på dagsetappene vil i noen grad bestemmes ut fra vær, vannføring og gruppas ønsker, men vi tenker å slå leir ved et av Børgefjells mange fiskevann hver dag.

  DAG 3 – 4. august
  Turens «høydepunkt» er Kvigtind, dronninga av Børgefjell, målet for de som ønsker seg en tur opp i høyden med lett sekk. Fra leir på ca 900 moh skal vi opp til 1699 moh. For de som i stedet vil prøve fiskelykken i og rundt Måsskardvatnet er det åpent for det. Vi kan også anbefale aktiviteten «lynging»: Ligge i lyngen og la hvilepulsen komme og dagen gå. Vi har to alternative leirplasser denne ettermiddagen: Ligge en natt til ved Måsskardvatnet eller ta med oss oppakningen og gå de sju kilometerne til leir ved Simskardvatnet.

  DAG 6 – 5. august
  Vi går ned til Fiplingdalen gjennom Biseggskardet eller Simskardet alt etter hvor vi har hatt nattens leir. Herfra fraktes alle tilbake til Tomasvatnet/Majavatn med biler vi har plassert ut før turstart. Sydgående tog fra Majavatn kl 17.57. Nordgående tog går kl 12.14.  Etter en uke sammen, mette av forhåpentligvis både fisk og opplevelser takker vi for turen og sier på gjensyn!

 • Det er tolv plasser på turen. Minimum 5 deltakere for at turen gjennomføres. Dersom interessen er stor kan turen utvides med et noe større antall deltakere og en ekstra turleder. Turen kan også gjennomføres for privat gruppe.

  For at påmelding til våre turer og kurs skal være fullført må deltakeravgift i sin helhet være betalt innen frist gitt på faktura. Ved påmelding senere enn 30 dager før tur-/kursstart må faktura betales omgående.

  PÅMELDING HER

  Ved avbestilling tidligere enn 60 dager før tur-/kursstart refunderes deltakeravgiften uavkortet. Ved avbestilling i perioden 59 til 30 dager før tur-/kursstart er avbestillingsgebyr 50% av innbetalt beløp. Ved avbestilling 29 dager eller mindre før tur-/kursstart er gebyret 100% av innbetalt beløp.

  Vi anbefaler at deltakere har reiseforsikring som dekker eventuelle økonomiske tap.

  Se fullstendige betingelser her.

  DELTAKERAVGIFT INKLUDERER:
  6 dagers fottur gjennom Børgefjell nasjonalpark
  Erfaren turleder
  Oppfølging i forberedelsene og veiledning på utstyr
  Utfyllende utstyrsliste
  Felles forberedelsesmøte på Teams ca to uker før turen
  Opplæring underveis på turen
  Mulighet for å låne telt og noe annet utstyr.
  Alle hovedmåltider hver dag (REAL turmat). Første måltid er lunsj dag 1. Totalt 16 måltider.
  Nødvendig sikkerhets- og førstehjelpsutstyr på gruppenivå

  DELTAKERAVGIFT INKLUDERER IKKE:
  Annen mat og drikke ut over det som er nevnt i turbeskrivelsen.
  Transport bosted – Tomasvatn t/r
  Transport Majavatn/Tomasvatn – Fiplingdal (organiseres blant deltagerne)
  Fiskekort (Norgeskort er anbefalt)
  Kart over området. Kart.nr 3031 i Nordeca Topo-serie (evt laste ned fra norgeskart.no)
  Personlig utstyr
  Privat reiseforsikring/ulykkesforsikring som dekker denne type tur
  Forsikring av private eiendeler

 • Vi beveger oss i åpent fjellandskap og det betyr at vi blir veldig værutsatte. Det er derfor viktig at du som deltaker er forberedt på at vi kan få alle typer vær. Høge fjellsko, vann- og vindtett bekledning, ullundertøy, lue og votter er nødvendig å ha med selv på sommeren.

  Det forutsettes at deltakerne har utstyr som er tilpasset og egnet for denne type tur. Dersom man ikke har eget eller ikke ønsker å benytte eget telt, stiller BARENTS OUTDOOR med et antall lettvekts lånetelt. Det er også mulig å låne noe annet utstyr dersom man mangler noe på utstyrslista.

  Du skal selv kontrollere alt utstyr før turstart slik at du vet at det tåler turen og at du feks ikke får gnagsår av fjellstøvlene.

  Turleder har anledning til å nekte deltaker å delta på turen dersom vedkommende har med mangelfullt utstyr eller hvis den fysiske tilstanden ikke er på det nivået turen krever. Deltaker kan av samme grunn bli bedt om å avbryte turen underveis. Dersom turleder må ta denne avgjørelsen, må deltaker dekke de utgiftene som måtte komme til for arrangøren og deltakeren selv som følge av dette.

  PAKKLISTE
  Vi anbefaler å pakke lett. For å spare vekt anbefales det at 2-3 personer går sammen og deler utstyr som er satt opp «pr telt». Dette kan avtales i forkant under felles møtes om blir gjennomført på teams eller ved oppmøte Tomasvatn.
  Arrangøren holder utstyr på gruppenivå som feks nødpeilesendere og annet sikkerhetsutstyr. Noe felles utstyr kan bli fordelt på deltagerne i gruppa.

  Komplett pakkliste kan lastes ned her.

FOTO: Tor Gunnar Skibakk/Stine Reinfjell/Jan Inge Larsen – Visit Helgeland